lutego 28, 2015

Ekologiczne amarantuski z białym makiem Symbio

Ostatnio mam bardzo mało wolnego czasu, stąd też moja mniejsza aktywność na blogu...mam nadzieję, że uda mi sie jakoś rozplanować swoje obowiązki, żeby wygospodarować więcej czasu na fotografowanie i pisanie. Póki co mam dla Was przepis na ekspresowe zdrowe ciasteczka. Bez mąki, bez laktozy, bez dodatku cukru i do tego wegańskie :)

Składniki na ok 20 ciasteczek:

2-3 bardzo dojrzałe banany
3 szklanki ekologicznego poppingu z amarantusa Symbio
3/4 szklanki prażonego sezamu
3/4 szklanki ekologicznego białego maku Symbio
2 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie banany rozgniatamy widelcem. W dużej misce mieszamy masę bananową z amarantusem, sezamem, makiem i syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały kształt ciasteczek. Pieczemy 15-20 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i włączyć termoobieg). Ciasteczka mają się lekko przyrumienić z wierzchu, ale uwaga, aby nie przypaliły się od spodu. Zaraz po wyciągnieciu z piekarnika amarantuski są bardzo miękkie, dopiero gdy całkowicie ostygną, możemy delikatnie odkleić je od papieru.
Ostatecznie ciastka wychodzą chrupiące z zewnatrz i miękkie w środku. Im cieńsze, tym bardziej chrupiące.
Inspirację znalazam tutaj.





Zdrowa przekąska



11 komentarzy:

  1. cudowne ciasteczka amrantusowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacha! :) muszę takie upiec....

    OdpowiedzUsuń
  3. czy one są tak samo chrupiące, na jakie wyglądają?:) Smakują pewnie rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z amarantusem to biorę w ciemno.Urocze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne, zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciacha! Amarantus to super sprawa, muszę chyba w końcu zrobić z niego coś innego niż owsiankę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasteczka, chętnie je sobie upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger