Przepis mam od Mamy, a ta ma go jeszcze od swojej mamy, a mojej Babci :)
300 g cukru pudru
300 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 kostka margaryny
5 całych jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml czystej wódki (może być np. rum, ale moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje z wódką)
ekstrakt z wanilii (ew. sok z cytryny lub ulubiony aromat)
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy (cały czas miksując) jaja, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (45-60 minut) w temp. 160-170 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w akcji:
chyba moja babcia podobną robiła bo cos mi kojarzy się ta wódka własnie i pamietam ze mi smakowalo więc zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńPowrót do smaków z dzieciństwa:)
UsuńPolecam, bo smaczna!
Pierwsza głupia myśl - wódka + babka jako zakąska. :)))
OdpowiedzUsuńLubię babki, ale nie puszyste a zbite, tak jak tę opisujesz. :) Podobnie robię cytrynową.
Hihi, ta nalewka jeżynowa na zdjęciu mogła troche zmylić ;)
UsuńCiekawy przepis. Do ciasta drozdzowe zawzze dodaje alkohol ale do babki.. jeszcze nigdy ;-)
OdpowiedzUsuńAle trzeba testowac ;)
Polecam spróbować :)
UsuńUuu, babeczka tylko dla dorosłych :) Idealna na Sylwestra - będzie się można upić samym ciastem :)
OdpowiedzUsuńHihi, aż takich właściwości niestety nie ma, "procenty" wyparowują podczas pieczenia...ale tak, czy siak na Sylwestra jak znalazł :)
Usuńtaka babka procentuje... zadowoleniem gości;) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńsuper ciasto dziś upiekłam; dokładnie takie jakie pamiętam kiedy piekła babcia. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Przetestuję na Święta Wielkanocne.
OdpowiedzUsuń