grudnia 27, 2014

Babka z wódką

Babka z wódką to jedno z moich ulubionych ciast. Jakkolwiek by to nie brzmiało, nie jest to ciasto wilgotne, nasączane wysokoprocentowym alkoholem. W smaku i konsystencji przypomina babkę piaskową, z tym że ciasto nie jest lekkie i puszyste, jest raczej "zbite". Dodatek wódki dodaje mu ciekawego, oryginalnego smaku. Całość jest naprawdę ciekawa. Polecam wypróbować, zwłaszcza w sezonie sylwestrowo-karnawałowym :)
Przepis mam od Mamy, a ta ma go jeszcze od swojej mamy, a mojej Babci :)

300 g cukru pudru
300 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 kostka margaryny
5 całych jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml czystej wódki (może być np. rum, ale moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje z wódką)
ekstrakt z wanilii (ew. sok z cytryny lub ulubiony aromat)

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy (cały czas miksując) jaja, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (45-60 minut) w temp. 160-170 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.



Przepis bierze udział w akcji:

Przekąski Sylwestrowe

11 komentarzy:

  1. chyba moja babcia podobną robiła bo cos mi kojarzy się ta wódka własnie i pamietam ze mi smakowalo więc zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powrót do smaków z dzieciństwa:)
      Polecam, bo smaczna!

      Usuń
  2. Pierwsza głupia myśl - wódka + babka jako zakąska. :)))

    Lubię babki, ale nie puszyste a zbite, tak jak tę opisujesz. :) Podobnie robię cytrynową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, ta nalewka jeżynowa na zdjęciu mogła troche zmylić ;)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis. Do ciasta drozdzowe zawzze dodaje alkohol ale do babki.. jeszcze nigdy ;-)
    Ale trzeba testowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uuu, babeczka tylko dla dorosłych :) Idealna na Sylwestra - będzie się można upić samym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, aż takich właściwości niestety nie ma, "procenty" wyparowują podczas pieczenia...ale tak, czy siak na Sylwestra jak znalazł :)

      Usuń
  5. taka babka procentuje... zadowoleniem gości;) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. super ciasto dziś upiekłam; dokładnie takie jakie pamiętam kiedy piekła babcia. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis. Przetestuję na Święta Wielkanocne.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger