Na pierwszy ogień idzie aromatyczna, rozgrzewająca kawa o smaku piernikowym. Idealna na zimne listopadowe popołudnia-pobudza, rozgrzewa i poprawia nastrój przypominając o nadchodzących świętach :)
Składniki na 2 kubki kawy:
3 łyżeczki dobrej mielonej kawy2 czubate łyżeczki kakao naturalnego
1-2 łyżki cukru trzcinowego (można pominąć)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
300 ml gorącej wody
150 ml mleka
100 ml płynnej śmietanki 30% + 50 ml do ozdobienia kawy
Kawę z przyprawami, cukrem i kakao zalewamy gorącą wodą, mieszamy i czekamy, aż się porządnie zaparzy. W tym czasie mleko łączymy ze śmietaną, mieszamy, aby ładnie się połączyły, możemy delikatnie podgrzać, aby gotowa kawa nie była zbyt chłodna. 50 ml schłodzonej śmietany traktujemy spieniaczką do mleka lub ubijamy, ale nie na sztywno, ma się tylko spienić. Dodajemy 2 łyżki kawy i mieszamy, aby sie połączyła ze śmietaną. Zaparzoną kawę (bez fusów!) rozlewamy po równo do 2 kubków, do każdego dolewamy po połowie mieszanki mleka i śmietany. Na koniec dekorujemy pianą ze śmietany i posypujemy szczyptą cynamonu.
Przepis bierze udział w akcjach:
w świątecznym klimacie, aż mnie ogarnęła to miła atmosfera ;)
OdpowiedzUsuńCudowny napój, i jeszcze ten uroczy kubek! :)
OdpowiedzUsuńWidziałam te kubeczki w sklepie, są przecudne! :)) Ale zawartość jeszcze lepsza! ;)
OdpowiedzUsuńW tym roku? Ten dostałam w prezencie jakieś 2-3 lata temu, chetnie dokupiłabym drugi do kompletu dla mojego Lubego :)
UsuńŚliczny kubas i pyszna zawartość :)
OdpowiedzUsuńpiękny kubeczek:)
OdpowiedzUsuńpyszna kawka wypita w blasku kominka smakuje jeszcze bardziej:)
OdpowiedzUsuńKawa świetna, a ten kubek anielski, genialny :D
OdpowiedzUsuńO tak, ta kawa zdecydowanie musi smakować i pachnieć Świętami...
OdpowiedzUsuńidealnnie tworzy świąteczny nastrój...
OdpowiedzUsuńKocham cynamon, jeśli tylko mogę, to doprawiam nim dosłownie wszystko. Moja ulubiona kawa Kimbo bardzo dobrze współgra z różnego rodzaju przyprawami korzennymi. Wyselekcjonowane ziarna są bardzo aromatyczne, w mojej kuchni każdego ranka roztacza się więc zapach świeżo parzonej kawy, który wybudza domowników lepiej niż budzik.;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie całkiem fajny przepis na kawę, która z pewnością będzie smakowała w takie chłodne dni. Jak dla mnie również bardzo duże znaczenie ma sam rodzaj kawy. Ja ją zamawiam bezpośrednio z https://www.coffeea7.pl/ i jestem zdania, ze jest to bardzo fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńZnaczenie kawy i ciasta w naszym życiu jest niezaprzeczalne. Wykazano, że ludzie są szczęśliwsi po zjedzeniu ciasta i kawy. Kawa sama w sobie stała się kulturą, z różnymi rodzajami mieszanek, smakami i metodami przygotowywania. Zatem bądźmy szczęśliwi.
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie kawa wygląda, zadbano o najmniejsze szczegóły. Chodź chyba bym zmienił kubek na taki, który bardziej się wyróżnia.
OdpowiedzUsuń