piątek, 3 października 2014

Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami

Chociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów.
Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu do popołudniowej herbatki.








Pierwotny przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, a oto przepis z moimi modyfikacjami:

120 g masła
60 g cukru trzcinowego
1 jajko
140 g mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków owsianych
100 g migdałów

Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na drobniejsze kawałki, a następnie  prażymy na gorącej patelni uważając, by ich nie przypalić.
Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy.
Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 18-20 min (ciastka muszą się zarumienic, ale nie przypalić). Studzić na kratce, dzięki czemu ciasteczka pozostaną chrupiące.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.








5 komentarzy:

  1. a ja z kolei uwielbiam tradycyjną owsiankę :) takie ciasteczka to dla niej świetna alternatywa!

    OdpowiedzUsuń
  2. i kto powiedział, że ciasteczka nie mogą być zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Wygladaja smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.