Składniki na 2 porcje :
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
20 g sera Lazur z niebieską pleśnią
bulion warzywny
szklanka wody + sok z połowy cytryny
pół cebuli
ząbek czosnku
pęczek szparagów
masło
mały kawałek sera Bursztyn
świeża natka pietruszki
lubczyk
sól i pieprz
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki oraz główki. Końcówki wrzucamy do bulionu i gotujemy, aby uzyskać szparagowy wywar. Główki wkładamy na 2-3 minuty do gorącego bulionu, wyjmujemy, przepłukujemy zimną wodą i odkładamy do dekoracji. Łodyżki szparagów kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulę ze szczyptą soli i smażymy, aż kawałki cebuli zaczną się rumienić na brzegach. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek. Dorzucamy kaszę. Smażymy cały czas mieszając, aż kasza zeszkli się i lekko zmieni kolor. Dodajemy wodę z cytryną oraz porcję szparagowego bulionu (ok. 1 szklanki, aby cała kasza mogła równomiernie wchłonąć wywar). Zmniejszamy ogień i smażymy cały czas mieszając dodając nowe porcje bulionu, gdy poprzednie zostają wchłonięte przez kaszę. Gdy kasza jest już miękka i prawie gotowa-dodajemy plasterki szparagów i pokrojony drobno ser lazur. Smażymy wszystko jeszcze ok. 3 minuty do rozpuszczenia sera. Doprawiamy siekaną pietruszką, lubczykiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy bulion (w miarę potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję), masło i starty na drobnych oczkach ser Bursztyn. Kaszotto powinno być lekko lepkie, ale rozlewające się delikatnie na talerzu i spływające z łyżki, Gotowe danie dekorujemy główkami szparagów i natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
Zdjęcia dzięki uprzejmości organizatorów warsztatów "Lubie kaszę".
Ja tez ubolewam na końcem sezonu szparagowego :/ Takim kaszottem warto go uczcić ;)
OdpowiedzUsuńNiestety...Szkoda, że taki krótki jest :(
UsuńKaszotto ze szparagami uwielbiam, chociaż u mnie w kuchni gości w wersji z pęczakiem, który gorąco polecam ;)
OdpowiedzUsuńRobiam w domu również wersję z pęczakiem i też była pyszna :)
Usuńkaszotto kuszące, szkoda, że szparagi już wyrosły.. (prawie łamaniec językowy mi wyszedł:)
OdpowiedzUsuńJakie to smakowite :>
OdpowiedzUsuńBardzo fajne smaki :)
OdpowiedzUsuń