Uwielbiam ten wiosenno-letni czas, gdy na straganach pojawiają się pachnące z daleka, czerwone, soczyste truskawki. Objadam się nimi cały czas. Na śniadanie, obiad, kolację oraz na podwieczorek i na deser :) A skoro mowa o deserze-dawno już nie było tu żadnych słodkości. Dziś więc pyszny i zdrowy deser z truskawkami w roli głownej. Deser wegański, bez glutenu, bez laktozy, bez białej mąki, bez dodatku białego cukru i do tego ekspresowy. Polecam go również jako słodkie śniadanie :)
Składniki na jedną duzą porcję:
4 łyżki ekologicznych płatków quinoa
Symbio
3/4 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka ekologicznego karobu
Symbio
1-2 łyżeczki syropu z agawy
świeże truskawki
Mleko kokosowe wlewamy do rondelka, zagotowujemy. Do gotującego sie mleka dodajemy płatki quinoa, karob i syrop z agawy. Gotujemy na malym ogniu cały czas mieszając przez ok 5 minut. Przekładamy do miseczek. Możemy jeść od razu na ciepło lub po schłodzeniu. Podajemy ze świeżymi tuskawkami.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńKomosianka z truskawkami? Ideał śniadaniowy :)
OdpowiedzUsuńświetne śniadanie! Dotąd miałam okazję jeść komosę tylko w postaci kaszy, nie wiedziałam, że są też płatki.
OdpowiedzUsuńjeszcze takich nie jadłam! płatki prezentują się pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tych płatków. Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń