niedziela, 15 lutego 2015

Zalewajka

Znacie zalewajkę? To moja ulubiona zupa! Uwielbiałam ją jako dziecko i uwielbiam nadal. Ostatnio rozmawiałam ze znajomymi o naszych ulubionych daniach i okazało się, że w niektórych regionach Polski ta zupa jest zupełnie nieznana. Moim zdaniem jest zbyt smaczna, aby pozostać taka "anonimowa". Zalewajka jest rozgrzewająca, treściwa, sycąca. W smaku trochę podobna do żurku, ale jednocześnie zupełnie inna. Im częściej odgrzewana tym lepsza. Najlepiej smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba.
Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :)

 Składniki na wielki garnek zupy:


1,5-2 litry zimnej wody
wędzona ćwiartka z kurczaka
600 g ziemniaków
duża cebula
300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy
250-500 ml żurku*
4-5 ząbków czosnku
8 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
garść suszonych grzybków
2 czubate lyżki majeranku
sól i pieprz do smaku

*Żur może być kupny lub zrobiony samodzielnie. Ponieważ bywają żurki o różnym stopniu kwaśności oraz gestości, stąd brak konkretnej ilości w przepisie. Polecam dodawać go po trochu i próbować. Zupa ma być tylko lekko kwaskowa i lekko zabielona.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka razem z ćwiartką kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, suszone grzybki, pół łyżki soli i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie kiełbasę i obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia/zarumienienia.
Gdy woda w garnku z ziemniakami i mięsem zacznie się gotować, delikatnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 min, aż ziemniaki zaczną mięknąć. W tym momencie dodajemy podsmażoną kiełbasę i cebulę i gotujemy razem jeszcze przez 5 minut. Następnie dodajemy żurek (małymi porcjami, próbując, czy zupa robi się wystarczająco kwaśna), majeranek i jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco, ze świeżym chlebem z masłem. Smacznego :)


Zimowy Obiad

16 komentarzy:

  1. Też bardzo lubię zalewajkę. czuję jej smak patrząc na Twoje zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To witam w gronie miłośników i dziękuję za miłe słówko :)

      Usuń
  2. Najlepsza zupa świata

    OdpowiedzUsuń
  3. o zalewajce opowiadała mi koleżanka -wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam, ale wygląda na treściwą i podobną do żurku. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To warto poznać! Tak, jest bardzo treściwa i w zasadzie podobna do żurku, ale jednak trochę inna :)

      Usuń
  5. Niommmm... u nas zalewajka to chyba trochę co innego, taką to żurkiem zwą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak u Was wygląda zalewajka? U mnie żurek to jeszcze coś innego ;)

      Usuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.