czwartek, 5 lutego 2015

Ekologiczne batoniki musli z płatkami Symbio

Ostatnio jestem bardzo zabiegana. Mam milion spraw do załatwienia, z pracy wracam w środku nocy, a obiady jem głównie "na mieście", bo nie mam czasu gotować. Myślę, że niedługo wszystko się ustabilizuje i wrócę do normalnego rytmu, a na razie muszę sobie radzić jak mogę.
W całym tym zamieszaniu potrzebowałam czegoś, co mogłabym zjeść na szybko, dosłownie "w biegu", co doda mi energii, a przy okazji będzie zrowsze niż puszka energy drinka. Tak powstały ekologiczne batoniki musli, które zrobiłam wczoraj na szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wrzucić do piekarnika, a po ostudzeniu pokroic i mamy śniadania lub przekąski na kilka dni. Batoniki wyszły pyszne, słodko-orzechowe, w pięknym, złocistym kolorze. Sycą, dodają energii i zaspokajają chęć na coś słodkiego. Moim zdaniem idealne! :)


Składniki na ok 10 dużych batoników:

200 g ekologicznych płatków mix 5 zbóż Symbio
50 g ekologicznego poppingu z amarantusa Symbio
70 g ulubionych orzechów (u mnie mieszanka studencka bez rodzynek oraz ekologiczne orzechy pekan i brazylijskie Symbio)
garstka jagód goji Symbio
mała garstka sezamu
100 g masła
pół szklanki płynnego miodu (można dać mniej jeśli lubicie mniej słodkie smaki)
50 g brązowego cukru trzcinowego.

Orzechy z grubsza siekamy na mniejsze kawałki. Masło wkładamy do rondelka wraz z miodem i cukrem i podgrzewamy do rozpuszczenia i wymieszania składników. Do dużej miski wsypujemy płatki zbożowe, amarantus, orzechy, jagody goji i sezam i zalewamy rozpuszczonym masłem z miodem i cukrem.
Dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( moja ma 20x27 cm), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20-25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Masa batonikowa powinna być przyrumieniona, ale nie spalona. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygniecia i dopiero kroimy. Inaczej masa będzie zbyt krucha i nie uda jej się pokroic w zgrabne batoniki.
Uwaga! Zapach w domu podczas pieczenia jest po prostu obłędny :)

Zdrowa przekąska

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przekąski, bo są zdrowe i pożywne :), Batoniki wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno kiedyś trzeba wypróbować ten przepis! Batoniki musli ze sklepów mają słaby skład, a takie domowe będę o niebo lepsze!! Nie miałyśmy pojęcia, że łatwo jest zrobić coś takiego, wystarczy przecież poświęcić trochę wolnego czasu ;)
    http://gangetpolska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne batoniki, mogą być przekąską w ciągu dnia, albo przyjemnym podwieczorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie! Do tego prześlicznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i zdrowe :) porywam jednego i.... zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, będzie mi
    bardzo miło :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Ależ to cudnie wygląda :) Muszę zapisać przepis...
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze! Częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne! porcja energii i witamin, w sam raz do szkoły czy na wycieczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawie dobrałaś składniki...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie świetne, w sam raz na przegryzanie bez wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.