grudnia 06, 2014

Świąteczne babeczki-choinki

Dziś Mikołajki! :)
Fajnie. Czuć, że Święta tuż-tuż. Bardzo lubię ten przedświąteczny okres, przystrajanie mieszkania, korzenne wypieki, oczekiwanie na Świeta. Co roku wraz z Siostrą wypiekamy babeczki ze światecznymi dokoracjami, np. babeczki-choinki, babeczki-renifery. Dziś chciałabym się z Wami podzielić podpatrzonym w internecie pomysłem na dekorację babeczek. Choinki z wafelków do lodów i lukru. Są po prostu piekne. Tak udekorowane wypieki świetnie się sprawdzą jako uroczy upominek dla najbliższych lub jako ozdoba świątecznego stołu.
Do tego proponuję mocno korzenne, wilgotne babeczki.





Składniki na 12 babeczek:

1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki kakao naturalnego
czubata łyżeczka przyprawy do piernika
czubata łyżeczka cynamonu
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
Do dekoracji: 12 waflowych rożków do lodów, lukier, posypki

Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy.

Lukier:

(Składniki na ok 4-6 rożków. Jeśli chcemy zrobić 12 choinek, polecam podwoić porcję)
125 g masła
400 g cukru pudru
6 łyżek mleka
odrobina ekstraktu z wanilii
zielony barwnik spożywczy w żelu

Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z niewielką ilością cukru pudru. Gdy zrobi się puszyste, dodajemy kolejną porcję cukru pudru i miksujemy dalej. Stopniowo, ciągle miksując, dodajemy po trochu cukru pudru i po 1-2 łyżkach mleka. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i barwnik i jeszcze chwilę miksujemy.
Gotowym lukrem napełniamy szprycę i możemy dekorować nasze babeczki.

Lukier poczatkowo będzie miękki, jednak po przystrojeniu babeczek zrobi się twardy i sztywny i nie będzie spływał.

Przystrojenie babeczek:

Na każdą babeczkę nakładamy porcję lukru i zatapiamy w niej do góry nogami rożek. Następnie za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki nakładamy lukier na wafelki tworzac kształt choinki. Na koniec dekorujemy nasze choinki posypką np. w kształcie gwiazdek. Mozemy je równiez opruszyć cukrem pudrem.

Źródła inspiracji: Moje WypiekiKotlet.tvCukrowa Wróżka

Przepis bierze udział w akcjach:

Świąteczne słodkości!


Korzenne przysmaki



Prezenty na Mikołajki



zBLOGowani.pl

7 komentarzy:

  1. Ale piękne! Czy lukier zrobił się na tyle twardy, że nadają się do zapakowania w ozdobną folię?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jeśli zawiniesz babeczki w folię, lukier jej na pewno nie pobrudzi, nie zostanie na folii. Tylko trzeba uważać, żeby się nie pokruszył, bo jest dosyć delikatny.

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałam podobne na moich wypiekach. mam je w tegorocznych świątecznych planach

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, pięknie wyglądają :) wspaniała, świąteczna dekoracja

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger