sobota, 1 listopada 2014

Sałatka z granatem i serem pleśniowym z sosem miodowo-imbirowym

Trwa sezon na granaty. Co roku czekam z niecierpliwością na te pyszne i zdrowe owoce. 
Smak granatu jest na tyle uniwersalny, ze można go wykorzystać zarówno do słodkich deserów, jak i do wytrawnych dań takich, jak mięsiwa czy sałatki. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do śniadaniowej owsianki czy granoli.
Dziś zaproponuję Wam sałatkę, która powstała dosyć przypadkowo, ze składników, które miałam akurat pod ręką, ponieważ chciałam zrobić szybką i lekką przekąskę do wieczornego oglądania filmu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, smaki i konsystencja składników fajnie się tu dopełniają. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków słodkich i słonych, składników miękkich z chrupiącymi, a przy okzazji chcecie zrobić coś pysznego na szybko, koniecznie spróbujcie tej sałatki.




Sałatka z granatem i serem pleśniowym

Składniki na 2 porcje:


Mieszanka ulubionych sałat (u mnie z rukolą)-dwie duże garści
Pół czerwonej cebuli
100g sera z niebieską pleśnią
Pestki z połowy dużego granatu lub z całego małego
Garść karmelizowanego słonecznika (można zastąpić zwykłym prażonym słonecznikiem lub prażonymi orzechami)

 Sałatę płuczemy, odsączamy i wkładamy do naczynia na sałatkę. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ser pleśniowy w kostkę, granat obieramy, wydobywamy same pestki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą, na koniec posupujemy z wierzchu karmelizowanym słonecznikiem*

Sos miodowo-imbirowy:

4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
½ ząbka czosnku
Płaska łyżeczka płynnego miodu
Mały kawałek startego świeżego imbiru
Pół łyżeczki ziół prowansalskich

Sól, pieprz

Wszystkie składniki łączymy ze sobą energicznie mieszając (możemy umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i porządnie wstrząsnąć) i odstawiamy na 20-30 min, aby smaki się połączyły. 
Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed spożyciem.






Smaczna Jesień





3 komentarze:

Podziel się swoją opinią.