listopada 30, 2014

Daktylowe pralinki amarantusowe

Powiedzmy sobie szczerze-jestem uzależniona od słodyczy. Dzień bez "czegoś słodkiego" to dla mnie dzień stracony. Oczywiście wiem jaki to ma zły wpływ na moje zdrowie, ale niestety zbyt często  nie potrafię oprzeć się pokusie. Temat deserów i w ogóle słodyczy to mój ulubiony jeśli chodzi o kulinaria. Dlatego staram się wyszukiwać zdrowe produkty, z których mogłabym zrobić choć trochę zdrowsze słodkości. Okazuje się, że pole do popisu jest naprawdę duże. Wystarczy trochę wyobraźni i można wyczarować deser, który zaspokoi ochotę na słodkie, a przy okazji nie zrujnuje naszego zdrowia, a nawet dostarczy nam zdrowych składników odżywczych.
Przepis, który Wam dziś prezentuję podsunęła mi moja siostra, która też bardzo lubi eksperymentować w kuchni. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kotlet.tv, a ja troszkę go zmodyfikowałam. Wyszło pysznie. Był to mój pierwszy eksperyment z masą z suszonych daktyli, ale na pewno nie ostatni. Mam już kilka pomysłów, które na pewno niedługo pojawią się na blogu.
Kuleczki robi się szybko, są smaczne i ładnie wyglądają. Są idealne, aby poczęstować nimi gości. Świetnie też się sprawdzą, np. jako mikołajkowy prezent dla naszych najbliższych.



100g suszonych daktyli bez pestek
50 g poppingu amarantusowego
50 g mielonych migdałów
2 czubate łyżki kakao naturalnego
1 płaska łyżka syropu z agawy lub miodu



Daktyle wkładamy do rondelka i zalewamy gorącą wodą na tyle, aby nie do końca przykrywała owoce. Gotujemy na dużym ogniu, aż woda prawie cała wyparuje, zostanie ok 1-2 łyżek gęstego syropu. Datyle wraz z syropem od razu blendujemy. Do oddzielnego naczynia wsypujemy popping amarantusowy, mielone migdały i kakao. Mieszamy. Dodajemy masę z daktyli i syrop z agawy/miód. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie jednolita masa i formujemy ją w niewielkie kulki. Polecam schłodzić je w lodówce, aby troszkę stwardniały.



Przepis bierze udział w akcjach:

Eko Ciasta i Eko Desery

Amarantus - super zboże XXI wieku


Prezenty na Mikołajki




zBLOGowani.pl



11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie zdrowe słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fantastycznie ! ;)
    Szkoda, że nie bierzesz udziału w konkursie z tym deserem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkurs? :D Chyba coś przegapiłam, można się jeszcze zgłaszać? :)

      Usuń
  3. Często robię podobne i je uwielbiam :) Też nie wyobrażam sobie dnia bez czegoś słodkiego :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, sama tez robie takie slodycze ;) w niczym nie ustepuja tlustym karpatom czy pączkom

    OdpowiedzUsuń
  5. podrzuć jedną... albo dwie;) pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i zdrowe, mega fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pyszny pomysł :) Wygląda rewelacyjnie więc zabieram kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile na oko wychodzi kulek z podanych proporcji? Chcę je zrobić na jutrzejsze pożegnanie w pracy, ale nie wiem czy wystarczy :p

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile na oko wychodzi kulek z podanych proporcji? Chcę je zrobić na jutrzejsze pożegnanie w pracy, ale nie wiem czy wystarczy :p

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger