piątek, 7 listopada 2014

Blok czekoladowy

Dziś chciałabym Wam zaprezentować jeden z moich ulubionych deserów. Niestety, nie jest zbyt fotogeniczny, ale mogę Was zapewnić, że w smaku jest obłędny :)
Poza tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a najtrudniejszy punkt przepisu to oczekiwanie, aż blok się schłodzi :)



Składniki na 1 sporą keksówkę:
400 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego)
4 łyżki gorzkiego kakao
200 ml mleka
kostka masła
3/4 szklanki cukru
300-400 g herbatników
ulubione bakalie-orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce

Jeśli chodzi o bakalie-rodzaj oraz ilość żeleżą od Waszych upodobań. Ja najczęściej dodaję do bloku tylko suszone śliwki. Jeśli robię go na świeta, wtedy dodaję różne rodzaje orzechów i migdały, na bogato ;)

Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w dużym naczyniu razem z mlekiem w proszku, kakao i bakaliami.
W rondelku umieszczamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Od razu wlewamy do naczynia z suchymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy do powstania gęstej czekoladowej masy. Taką ciepłą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


5 komentarzy:

  1. Blok-wspomnienie z dzieciństwa, będę musiała zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. smak dzieciństwa, ale chyba jest ponadpokoleniowy, bo teraz dzieciaki też za nim szaleją;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, mój smak z dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.